38 miljoen elektrotoestellen en lampen ingezameld in 2017

11/06/2018

In 2017 heeft Recupel via haar netwerk ruim 38 miljoen elektrische en elektronische apparaten ingezameld. Dat is te danken aan een winnende combinatie: onze RecyclePunten zijn gemakkelijk bereikbaar en mensen zijn ook beter op de hoogte van het inzamelnetwerk. In gewicht is de hoeveelheid elektroapparatuur die de Belgische bevolking heeft ingezameld iets gedaald in vergelijking met vorig jaar. De reden voor deze nieuwe trend is dat elektrotoestellen steeds compacter, kleiner en lichter worden. Denk maar aan flatscreens die de beeldbuizen hebben vervangen.
 
In totaal zijn er in 2017 meer dan 38.122.530 elektrotoestellen ingezameld. Dat is 17,4% meer dan de ruim 32 miljoen elektrotoestellen (32.471.606 apparaten) in 2016. "We behouden onze toppositie onder de landen die elektro inzamelen en recycleren. Het voornaamste is dat deze apparaten worden omgezet in nieuwe grondstoffen en dat België een doeltreffende en wereldwijd erkende 'urban mine' wordt," aldus Peter Sabbe, CEO van Recupel. De fracties klein elektro en lampen zijn goed voor meer dan 90% van het ingezamelde aantal stuks. "We willen dat iedere consument met zijn afgedankt klein elektro en lampen in zijn favoriete winkel terecht kan in een RecyclePunt. Er is sprake van een duidelijke bewustwording bij de consument. Klein elektro hoort niet in de vuilnisbak, dat wordt gerecycleerd!" zegt Peter Sabbe. Het aantal ingezamelde apparaten stijgt voor deze twee categorieën met respectievelijk 19,92% en 14,53%. Toestellen uit de fractie « GrootWit » (wasmachines, vaatwassers etc.) en de fractie « Koel/Vries» (koelkast, diepvriezers, etc.) kennen een groei van 1,23% en 2,50%.
 
"We stellen vast dat kleine elektrotoestellen echt steeds kleiner worden," zegt Els Verberckmoes, Treatment Manager bij Recupel. "Apparaten worden compacter en lichter, en daardoor daalt ook het totale tonnage van alle afgedankte elektroapparaten die in 2017 zijn ingezameld." Belgische consumenten en bedrijven hebben in 2017 111.000 ton aan oud elektro ingezameld (ten opzichte van 115.000 ton in 2016). Een daling is merkbaar bij de inzameling van beeldbuisschermen (oude tv's en monitors). Daar daalt het volume met 15,51%. Beeldbuisschermen zijn op de Belgische markt immers niet meer verkrijgbaar. Belgische consumenten kopen tegenwoordig flatscreens, die veel lichter zijn dan hun voorgangers.
 
Ook in het aantal ingezamelde kg per inwoner stellen we hetzelfde vast: 9,80 kg/inwoner in 2017 (in vergelijking met 10,2 kg/inwoner in 2016).
Het totale inzamelcijfer stijgt zelfs tot 117.000 ton als we ook alle ingezamelde professionele toestellen in rekening nemen zoals bijvoorbeeld kopieermachines, medische scanners of automaten. Een indrukwekkend cijfer voor België. De inzameling van professionele apparaten steeg van 4.000 ton in 2016 naar meer dan 6.000 ton in 2017. Deze stijging is vooral te danken aan een verhoogde rapportering van al onze partners.
 
Ook op het vlak van hergebruik is België koploper met meer dan 4 miljoen toestellen die in hergebruik genomen werden. De hergebruiksector, die in volle groei is in ons land, draagt zo bij aan de verdere vooruitgang van de circulaire economie. “Een groot aantal toestellen krijgt een tweede leven dankzij ondernemingen uit de sociale economie in Wallonië, leden van de federatie RESSOURCES. En er blijft
potentieel. Jobcreatie is de grote meerwaarde van deze hergebruikactiviteiten waarbij afdankte apparaten na een grondige opknapbeurt terug op de markt gebracht worden. » verduidelijkt Arabelle Rasse, communicatieverantwoordelijke bij RESSOURCES. Ook in Vlaanderen zet KOMOSIE samen met Recupel in op het sluiten van de kringloop. “Goed voor het milieu, maar ook goed voor mensen met weinig kansen op de arbeidsmarkt. Dankzij de inzameling en de reparatie van goederen, zoals elektrische apparaten, vinden zij een zinvolle job in De Kringwinkel. Zorgvuldig omgaan met mens en milieu dus.” zegt Marleen Vos, algemeen directeur van KOMOSIE.
 
Het is de ambitie van Recupel om inspanningen te blijven leveren om een circulaire maatschappij en een circulaire economie tot stand te brengen, waar afval wordt omgezet in grondstoffen die tot in het oneindige kunnen worden hergebruikt. Samen met alle betrokken

Meer lezen

Nieuwe bioafbreekbare groene zakken voor de tuinafvalophaling

24/09/2018

Goed nieuws voor het milieu!

Vanaf 1 januari 2018, er zullen bioafbreekbare en composteerbare groene zakken worden verkocht in de gewestelijke Recypark. Hoewel de niet-bioafbreekbare groene zakken nog normaal worden opgehaald door het Agentschap Net Brussel, nodigen we u uit om zo snel mogelijk de nieuwe zakken aan te schaffen.  

De bioafbreekbare groene zakken beginnen beschikbaar te zijn in de grootste supermarktketens. Geleidelijk zullen ze te verkrijgen zijn in alle supermarkten.

Deze bioafbreekbare zakken hebben dezelfde inhoud als de huidige plastic groene zakken: 60 liter. Ze zijn beschikbaar in 2 modellen: met of zonder trekband. 

Meer lezen

De ophaling van tapvaten (bier, etc) is verboden

27/04/2018

Net Brussel mag geen tapvaten, gasflessen ophalen. Dit zijn gevaarlijke, ontplofbare en ontvlambare producten die onze ploegen ernstig kunnen verwonden en onze voertuigen kunnen beschadigen.

Onze ploegen nodigen u dus uit om de lege tapvaten, gasflessen terug te brengen naar uw leverancier of om contact op te nemen met Leefmilieu Brussel op 02/775 75 75.

Net Brussel bedankt u om aan de veiligheid van onze werknemers te denken.

Meer lezen

De medewerkers van Net Brussel bieden u hun wensen aan : hoe ze herkennen en wanneer ze ontvangen ?

01/12/2017

Eindejaar gaat samen met balansen, goede voornemens en ook wensen. En in 2017 zal het niet anders zijn ! De medewerkers van Net Brussel zullen binnenkort bij de inwoners van het Brussels Gewest aanbellen om hun beste wensen aan te bieden. De Directie van Net Brussel herinnert eraan dat de Brusselaars volledig vrij zijn om al dan niet een eindejaarsfooi te geven.

Ook willen we u eraan herinneren dat er oplichters zijn die zich voordoen als medewerkers van Net Brussel.
Om de mensen die alle dagen, bij regen, sneeuw of goed weer, uw vuilniszakken ophalen te onderscheiden van zij die misbruik zouden willen maken van uw vertrouwen, moet u weten dat :

  • De personeelsleden van het Agentschap Net Brussel hun wensen aan de inwoners van het Brussels Gewest mogen aanbieden van 01/12/2017 tot en met 22/12/2017, en dat ze zich aan deze tijdspanne moeten houden.  De bevolking moet dus de personen die zich aanbieden buiten deze periode niet ontvangen.
  • Zoals de vorige jaren krijgen de medewerkers van Net Brussel, om zich teidentificeren, een folder om aan de inwoners af te geven. Deze folder is ter beschikking van onze ploegen vanaf 01/12/2017 en bevat informatie over de Recypark.
  • De medewerkers van Net Brussel zijn de enigen die deze folder in hun bezit hebben.

Hou rekening met deze aanbevelingen opdat u, als u dit wil, de wensen ontvangt van zij die alle dagen voor het Gewest werken.

In geval van problemen, aarzel niet om contact op te nemen met de Klachtendienst van Net Brussel op 0800/981 81 of via info@arp-gan.be.

Meer lezen
Partager sur Facebook Partager sur Facebook Partager sur LinkedIn Partager sur LinkedIn
Back to top