21 juli: Net Brussel komt in actie

Datetime

Zoals de voorbije jaren al vaak het geval was, zal Net Brussel een belangrijke rol spelen tijdens de festiviteiten van de Nationale Feestdag. Naast de installatie van een honderdtal grote containers om het sorteren aan te moedigen en de plaatsing van meer dan 400 afvalbakken op de drukste plaatsen van het Gewest op 21 juli, zal het ook instaan voor de reiniging van de wegen en parken waar de overgrote meerderheid van de bezoekers aanwezig zal zijn. Het Agentschap mobiliseert zijn teams om ervoor te zorgen dat Brussel schittert voor, tijdens en na de festiviteiten.

We zullen ook sensibiliseren rond afvalvermindering, sortering en netheid, met een grote interactieve en ludieke stand in de Regentschapsstraat, niet ver van het Poelaertplein.

Chronologie van de mobilisatie

Het werk van de teams van Net Brussel begint al de dag voor de festiviteiten, op zaterdag 20 juli. Vanaf het begin van de namiddag bereiden de werklieden van het Agentschap de site van het Jubelpark voor door er een dertigtal containers van verschillende kleuren te plaatsen (organische fractie, PMD, restafval en papier/karton) alsook 6 glasbollen. Deze voorzieningen worden getroffen om de exposanten en bezoekers van de site aan te moedigen om te sorteren. Op de esplanade zullen ook een honderdtal transparante afvalbakken, die voldoen aan de veiligheidsvoorschriften, worden geplaatst.

Op zondag 21 juli, vanaf 5 uur 's ochtends, zullen andere teams het overnemen en een vijftigtal containers installeren op het Poelaertplein, het Koningsplein, het Paleizenplein en de Zavel. Ook langs het parcours waar de parade en de evenementen plaatsvinden: in de Koningsstraat, de Regentschapsstraat en in het Park van Brussel worden er geplaatst. In deze groene ruimte zullen de werklieden van Net Brussel eveneens een honderdtal transparante afvalbakken zetten. In de loop van de dag zullen niet minder dan 400 afvalbakken worden geplaatst en permanent worden geledigd door de teams ter plaatse. Verder zullen er teams het klein afval oprapen, dat ondanks de voorzieningen, rondslingert op de drukst bezochte straten van de hoofdstad.

Zodra de festiviteiten in het centrum van de stad zijn afgelopen en voordat de pleinen, straten en lanen weer worden opengesteld voor het verkeer, zullen de teams van Net Brussel aan de slag gaan, sommige zelfs tot heel laat in de nacht, om de vele Brusselse straten en de twee groene ruimten waar de evenementen van 21 juli plaatsvonden, schoon te maken.

3 vrachtwagens zullen het afval afvoeren, terwijl 3 veegmachines de straten schoonmaken.

In nauwe samenwerking met de overheden via het regionale crisiscentrum zullen niet minder dan 50 personeelsleden van het Agentschap Net Brussel zich toeleggen op de reiniging en ophaling van het afval tijdens de festiviteiten van 21 juli.

Een leuke, interactieve stand

Verder zal Net Brussel een andere actieve rol spelen in de festiviteiten: twaalf animatoren en sensibiliseringsstewards worden ingezet op een stand waar de netheidsberoepen, de afvalvermindering en sensibilisering rond sorteren aan bod komen. Naast interactieve behendigheidsspelletjes om het afval in de juiste sorteerfilière te plaatsen en themapuzzels voor de allerkleinsten, kunnen de bezoekers in de cabine van een ophaalwagen plaatsnemen en achter het stuur van een veegmachine zitten. Bij deze stand kunnen de bezoekers ook een zakasbak krijgen en, voor wie er nog geen heeft, het onmisbare hulpmiddel voor elk goede sorteerder van voedingsafval: de oranje container! ​

Hoe meer jullie sorteren, hoe meer wij recycleren!