Dorre bladeren: de dubbele uitdaging van netheid en mobiliteit
Met de komst van de herfst hult het bosrijke Brussels Hoofdstedelijk Gewest zich in warme tinten geel, bruin en oranje. Naast schoonheid, brengt dit seizoen, echter ook uitdagingen met zich mee op het vlak van netheid en mobiliteit. De reden? De indrukwekkende hoeveelheden afgevallen bladeren die zich ophopen op voetpaden en wegen. Net Brussel is daarom gestart met de jaarlijkse actie "dorre bladeren". Er is immers meer nodig dan een schop om deze bladeren op te ruimen.
Het is een weinig bekende opdracht van het Agentschap Net Brussel, maar elk jaar, tussen half oktober en half december, legt een team zich specifiek toe op het verwijderen van de afgevallen bladeren in het hele Gewest. Op de gewestwegen, die 15 tot 20% van het Brusselse grondgebied bestrijken, besteden zeven medewerkers van Net Brussel elke dag hun tijd aan het opruimen van honderden tonnen bladeren.
De taak van deze vrouwen en mannen is de dorre bladeren die op de wegen liggen opzuigen, met behulp van een tractor die snel tussen de 30 en 50 kubieke meter dorre bladeren kan samenpersen, een cruciale taak bij het vrijhouden van lanen en straten.
Gezien de omvang van de taak - meer dan 4.000 kubieke meter bladeren opzuigen in twee maanden - stelt het Agentschap prioriteiten. Het wegblazen van de dorre bladeren op de trambeddingen van de MIVB is een prioriteit.
Wanneer de trams passeren, drukken ze de dorre bladeren plat die zich op de rails hebben opgehoopt. Hierdoor ontstaat een laag die de rails glad maakt. Trams die over droge dorre bladeren rijden, kunnen ook rook produceren. Een en ander zorgt ervoor dat de tram minder grip heeft en dat hij er langer over doet om te remmen.
Gedurende de hele herfst zijn de MIVB en Net Brussel extra in contact om de plaatsen die prioritair opruiming behoeven te identificeren en de interventies te plannen, in het belang van ieders veiligheid.
De MIVB zet ook eigen middelen in om ervoor te zorgen dat de trams een optimale grip hebben in de herfst.
Elke tram heeft zand bij zich dat direct op de rails kan worden gespoten als die glad zijn. Er zijn ook zandreserves aanwezig op het net, bij bepaalde eindhaltes, waar de bestuurders kunnen bijvullen als dat nodig is.
Drie Unimogs, ongebruikelijke voertuigen die zowel op de weg als op het spoor kunnen rijden, circuleren op het tramnet om de grip en het remmen van de voertuigen te garanderen.
Eén Unimog gaat 's nachts minstens 3 keer per week naar de meest gevoelige eigen beddingen. In de wagon die hij trekt, bevindt zich een reiniger die water onder hoge druk spuit om de dorre bladeren te verwijderen en de rails grondig schoon te maken voordat de eerste trams passeren.
Overdag rijden twee Unimogs, uitgerust met zand, over het netwerk om te controleren of de grip goed is. Indien nodig spuiten ze zand direct op de sporen voordat ze naar de volgende locatie gaan.
"Van de 150 km van het tramnet ligt bijna de helft in de buurt van bomen en hier wordt tijdens de herfst speciaal toezicht gehouden. De Unimogs van de MIVB passeren hier dagelijks en prioritair. Afhankelijk van de controles worden de interventies van Net Brussel gepland in de week nadien. Op andere plaatsen wordt indien nodig ingegrepen", legt Ronny Haemers, tramnetbeheerder bij de MIVB, uit
Net Brussel komt ook tussen om bladeren te verwijderen langs de gevels en op de fietspaden van de hoofdwegen in het Gewest. Deze dagelijkse acties dragen bij tot de veiligheid en levenskwaliteit van de Brusselaars.
Net Brussel en de MIVB zijn blij om samen hun expertise in te zetten tijdens de herfst.